dtHome = Kolonihaveforbundet
dtRootHome = Kolonihaveforbundet

dtRoot = Kolonihaveforbundet
Birthes helende have

Naturen har god indvirkning på menneskers psyke og fysik; det er der for så vidt ikke nyt i. Men nu er Norden begyndt at kombinere terapi og natur i det, der bliver kaldt terapihaver og helende haver. Her får mennesker, der lider af udbrændthed, stress og depression terapi, imens de arbejder med haven. Indtil videre ser resultatet lovende ud, hvilket er gode nyheder.

Igennem årene har vores medlemmer fortalt os om, hvordan havearbejdet har været bedre genoptræning for dem end den hjælp, kommunen har kunne tilbyde dem i forbindelse med en ulykke eller skade. I tidligere numre af bladet har vi kigget på, hvilke kropsdele man træner og hvor meget man forbrænder ved forskellige haveaktiviteter, og vi har snuset til terapihaver, der hjælper stress- og depressionsramte. Der er ingen tvivl om, at haven kan noget.

Birthes helende kolonihave

Birthe i Rødovre har i mange år arbejdet på sin egen, helende kolonihave. Den er designet til at bringe mennesket ned i tempo og tættere på naturen og sig selv. Samtidig har hun fokus på biodiversitet og på at styrke naturens mangfoldige liv. På den måde heler haven både natur og menneske.

Kolonihaven er 400 m2 og har dermed en god størrelse, men den føles langt større pga. designet. Opbygningen er organisk, snirklet og med både en masse kunst og ”rum”, der har forskellige udtryk og funktioner. Uanset om du kigger op eller ned, er der noget, der udfordrer dine sanser. Oplevelsen kan bedst beskrives som et omsluttende, farverigt kram, man forsvinder ind i. 

Birthes leveregler afspejles i haven

Birthe beskriver sin havestil som ”New cottage garden”. Det er cottage garden kombineret med en tilgang, der handler om, at alt har ret til at være der, og at havens design kan hele menneske og natur. Hun går til sin have med leveregler, der blandt andet har rod i naturfilosofi og japansk filosofi.

Ja til organiske linjer

Først og fremmest er der meget få lige linjer i Birthes havedesign: ”lige linjer fremmer neurosen”, fortæller hun. De giver dårlig samvittighed, for man kan se, når noget bryder dem; eksempelvis græsset. Og dermed kræver lige linjer mere kontrol og mere arbejde. ”Og så handler det i virkeligheden om, hvad vi lever efter. Skal alt være lige og perfekt?”, spørger hun.

Ikke ifølge Birthe: Man skal ikke rette på tingene hele tiden. Det handler om, at tingene ikke skal være perfekte altid. Naturen er der – planterne er der, og i virkeligheden er det jo kun i en magisk stund.”

  

 

Ja til kontroltab og det uperfekte

I forlængelse af det fortæller hun om begrebet wabi sabi, som handler om at se det perfekte i det uperfekte og anerkende tidens forgængelighed.

Det moderne menneske løber stærkt. Vi skal være lidt bedre forældre, partnere, ansatte – vi skal optimere os selv og arbejdsprocesserne. Men det kræver høj fart og stor kontrol. Samtidig er intet perfekt. Vi får rande under øjnene, coronadeller og vores prutter lugter stadig. Vores sofa får pletter og møblerne ridser. Den perfekte middag, vi ville lave til vores gæster, ”sad ikke lige i skabet”. Der er en ubalance imellem det, vi forventer af os selv og det, som livet i bund og grund er – uperfekt.

I stedet for at løbe hurtigere, kan man også vælge at acceptere dét, der er, og se det skønne i det. Som reference peger Birthe på et træ, der ligner, at det er ved at vælte. ”Mange ville nok have fældet det”, påpeger hun, ”men vi har bare givet det et støtteben”. Det gør ikke træet mindre pænt eller interessant. Det får faktisk en bevægelse eller en dynamik, der ikke ellers ville have været der.

Det biodiverse er et samarbejde - ikke en kamp imellem arter

”Jeg går til min have med ’det levendes princip’, som er en forståelse for, at naturen tager tid og at man skal arbejde med den samt have respekt for den”, fortæller Birthe. Det er en accept af, at mennesket ikke er øverst i fødekæden, så at sige, men at vi skal samarbejde med jord/mikroorganismer, planter og dyr.

”Vores haver, særligt i byområderne, udgør et stort areal, og de er vigtige for biodiversiteten”, fortæller Birthe og fortsætter ”Alt er levende og alt har en værdig plads. Vi skal respektere og vi skal samarbejde, ikke overudnytte.” Det betyder, at hun helst ikke fjerner noget – ikke engang brændenælden, som hendes mor udpegede under et besøg. ”Den må godt være der – der er nogen, der har brug for den”, konkluderer hun.

Det giver mening. Det er meget lidt, hvis ikke intet, der opstår i naturen uden grund. Brændenælden, som ellers ofte bliver betragtet som misligholdelse, er perfekt føde for sommerfuglelarver og derfor er nælden det fornemmeste adelsmærke i haven for sommerfugle. 

På den måde bliver Birthe også til en anden type ”gartner”. Hun overkontrollerer ikke sin have - hun faciliterer - og deri ligger en væsentlig forskel. Det betyder, at hun træder ”tilbage” og lader naturen være natur i al dens uperfekthed (fortsættes under billederne).

 

 

 

 

 

 

Det kunne lyde som en doven persons mantra, men det er faktisk alt andet. Det betyder nemlig ikke, at hun ikke guider haven eller sætter rammen for den. Faktisk bruger hun enormt meget tid på at forme den. Hvis der er planter, der ikke trives, flytter hun dem – men hun fjerner eller fælder helst ikke – for naturen skal have lov. Hendes baggrund som kunstner giver hende øje for, hvordan hun kan skabe overgange i havens rum og gøre sin have til et levende kunstværk: ”Jeg går og kigger, og så får jeg øje på steder, hvor jeg tænker, ”ej, der er lidt fladt her. Hvordan kan jeg få lidt mere dramatik ind? Så man kan godt sige, at jeg faktisk former haven som en skulptur”.

Udover havens farverige planteunivers oppe og nede, er også hendes kunstværker. Nogle værker har lyd – f.eks. rislende vand – og andre har fascinerende former eller farver. Det giver oplevelsen en ekstra dimension samtidig med, at værkerne ikke stjæler fokus.

Hovedpersonen i Birthes have er uden tvivl Birthes have.

Birthes råd til at gøre din have mere levende

  • Gør den mere frodig: Naturen farvekoordinerer ikke, så tag alle de planter og farver ind, du elsker. Den gode have er et sanseorgie.
  • Spis din have: Vælg planer, der bidrager til spiselige oplevelser.
  • Etabler noget nyt, før du fjerner: Hvis du fælder et træ, hvor skal fuglene så være? Hvor skal insekterne være? Sørg for dem, før du fjerner noget.
  • Find et sted, hvor du kan lide at være i haven: For at skabe rum, skal du først finde det sted, der er rart at være. Placér så noget at sidde på. Derefter kan du begynde at skabe et rum.
  • Bryd lige linjer: Prøv at bryde de lige linjer i haven og skab et rum inde i haven (i stedet for langs hækken eller tilsvarende).

 Her finder du Birthe

Facebook

På hendes hjemmeside